luni, 26 decembrie 2016

Craciunul prin ochii mei


Craciunul este un moment important din an pentru mine. Si despre cum vad eu Craciunul vreau sa scriu acum.

Pentru mine Craciunul este un moment in care pot sa imbratisez si sa transmit caldura si iubirea pe care o simt altor persoane. Este un moment in care familia se aduna si se povestesc momente frumoase de peste an, se deapana amintiri din vremuri demult uitate, se impart zambete si voie buna. Se glumeste, se rade, se joaca. Ei bine, da, si joaca are rolul ei in sarbatoarea aceasta. In zilele astea ma joc cu nepotelele mele asa cum inainte ma jucam cu fratele meu. Si sa mai zic ceva: ma joc inclusiv cu fratele meu. De ce? Pentru ca suntem copii.

In pregatirea serii in care vine Mosul pornesc spre magazine pentru a aduna mici surprize pentru cei dragi. Nu simt insa incrancenarea asta a goanei dupa cadouri. Pentru mine si cautatul unui cadou este tot o joaca, o joaca ce presupune sa parcurg magazine privind diverse obiecte, avand in inima si in suflet oameni dragi mie, sigura fiind ca, atunci cand il voi intalni, cadoul potrivit  „imi va vorbi” despre cel sau cea catre care se indreapta. Fiind o joaca, la sfrasitul zilei, desi ma dor picioarele, spatele, mainile, sufletul imi e plin de bucurie, de iubire, de caldura.

In seara de Ajun privesc cu drag oamenii carora le-am rezervat un loc in inima mea cum desfac ambalajele cu atentie pregatite si cum se lumineaza. Urmaresc zambetele, reactiile, jucausenia lor de copii carora Mosul le-a adus ceva.

A doua zi, de Craciun, cand ne adunam cu totii, iubirea pe care o simt pornind din inima mea, intalnindu-se cu iubirea ce porneste din inima celorlalti, dansand parca un tango in mijlocul incaperii, un tango in care se prind toate inimile noastre, aceasta iubire ma incalzeste, ma mangaie, ma imbratiseaza.

Asta este Craciunul pentru mine: o sarbatoare care imi ofera un pretext de a oferi si a ma bucura de clipe pe care le traiesc si in restul zilelor din an doar ca mult mai intens.

***

Mi-am scris povestea despre Craciun pe 24 Decembrie, dimineata cand imi beam cafeaua proaspat rasnita. Nu am pus povestea pe blog. Nu imediat. M-am hotarat sa urmaresc si sa observ cat din ceea ce am scris este imaginatie, dorinta, vis si cat chiar se intampla aievea. Mi-am lasat inima libera sa simta, mintea libera sa exploreze, sufletul liber sa zburde.

Si am observat galagia din familia mea. Am observat acea galagie data de imbratisari zgomotoase, urari rostite din suflet si cu suflet, rasete si cantece, clape de pian strunite de fetite mici, masinute controlate din telecomanda ce se invart printre picioarele participantilor la petrecere daramand mici bucatele de Lego, veselie cand Mos Craciun lasa cadourile la usa pentru ca era prea grabit si trebuia sa ajunga la toti copii, ambalaje ce se rup pentru a descoperi ochilor curiosi micile sau marile cadouri, pahare ciocnite si chicote de adulti si copii.

In ziua de Craciun am observat abundenta mesei incarcate cu bunatati pregatite pentru fiecare invitat. Au fost multe si felurite gustari pregatite cu dragoste si, pe alocuri, chiar cu dedicatie speciala. Fiecare a gustat cate un pic din fiecare. Cel mai greu a fost cand pe masa a ajuns desertul: palarioare cu crema delicioasa de ciocolata pentru Ioana, bezele pentru mine, prajitura cu visine pentru Cati. Fiecare delicioase, fiecare spunand povestea iubirii cu care au fost pregatite.

Seara am pornit pe jos spre casa avand sufletul plin de caldura, de iubire, chipul luminat de un zambet, inima usoara, ochii de copil curiosi sa descopere seara si linistea de pe strazi. Mi-am dat seama ca asta este Craciunul pentru mine: o sarbatoare care imi ofera un pretext de a oferi si a ma bucura de clipe pe care le traiesc si in restul zilelor din an doar ca mult mai intens.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu