marți, 17 martie 2009

O scrisoare pentru cineva, candva

Am descoperit de curand o ciorna. O chestie pe care am scris-o acum mult timp. Sa fie vreo 6 sau 7 ani. Pe vremea aia eram mai tanara, mai vesela, aveam mai multa incredere. Acum am pierdut cate putin din toate astea din pacate, dar am mai pastrat un pic si pentru mai tarziu. Si cum tot am promis ca voi scrie despre iubire, iata ce am scris atunci.

"Ce este iubirea? Poti sa pui punctul pe i, cum se spune, cand e vorba de iubire? Poti sa exprimi printr-o simpla propozitie sau o fraza intelesul atat de complex al acestui cuvant atat de simplu? Am cautat in dictionar sa vad ce inseamna.

Iubire, iubiri, s.f. Sentiment de dragoste pentru o persoana de sex opus, amor. Sentiment de afectiune si de admiratie pentru cineva sau ceva.

O explicatie atat de fada, atat de lipsita de sens, atat de goala. Si totusi, oare... sa fie atat de simplu? Nu cred. Nu pot sa cred, si mai mult nu vreau sa cred ca ceea ce simt e doar atat. Am mers mai departe si am cautat dragoste.

Dragoste, s.f. I.1 Sentiment de afectiune pentru cineva sau ceva de care esti legat sufleteste, iubire. 2. Sentiment de afectiune pentru cineva de sex opus; amor. Fiinta iubita. Legatura sexuala; relatie amoroasa.

Ciudat, nu? Ambele cuvinte par practic nedefinite. Iubire inseamna dragoste, dragoste inseamna iubire si amandoua reprezinta un sentiment de afectiune (si de admiratie) pentru cineva sau ceva. Atat de simplu. Atunci de ce sunt atat de putine persoane care iubesc daca este atat de simplu? De ce se spune ca nu se poate iubi decat o data in viata, ca exista si ca poti sa ai parte de o singura iubire adevarata?

Sentiment de admiratie poti sa ai si pentru o persoane pe care o urasti. Poti sa urasti persoana si sa admiri felul in care se descurca in viata.

Din pura curiozitate am cautat in dictionar si dor, acel sentiment atat de ciudat si dureros. Iata explicatia:

Dor, doruri, s.m. 1. Dorinta puternica de a vedea sau revedea pe cineva sau ceva, de a reveni la o indeletnicire preferata nostalgie. 2. Stare sufleteasca a celui care tinde, aspira, ravneste la ceva; nazuinta, dorinta. 3. Suferinta pricnuita de dragoste, iubire.

Iata iar aceste doua cuvinte: dragiste, iubire. Exista un adevarat cerc vicios: iubire, dragoste, dor si iarasi iubire. E oare doar un sentiment de afectiune? Atunci ce simt eu ce este? Cum se numeste oare acest sentiment care te face sa te simti invincibil, care te face sa te simti fericit ca te-ai nascut si ca existi, care iti da un sentiment de implinire. Cum se numeste oare acest sentiment fara de care nu poti sa traiesti? Sentiment de afectiune? Dar afectiune ai si pentru parint, pentru rude, pentru prieteni. Sentiment de admiratie? Dar poti sa admiri si un idol, sau un actor, sau o formatie. Dar acestea doua chiar adunate nu iti dau un sentiment de implinire. Nu te fac sa simti ca ai realizat ceva in viata.

Practic fara iubire nu este nimic. Fara iubire nu existi. Fara iubire esti ca un meteor care cade cade, cade spre nicaieri. Esti ca un meteor fara o planeta de care sa se izbeasca. Ca un metero care nu exista pentru ca nu are scop.

Cand iubesti, existi.

Si totusi acesta fabulatie este complet lipsita de sens, nu? Oare? Da, sigur. Pentru ca nu exista iubire. Sau exista? Exista, da, dar doar cand si celalalt te iubeste. Practic iubirea ta sehraneste din iubirea lui. Fara o iubire, iubirea nu poate trai. Ba da! Poate! Poate, dar pentru foarte scurt timp. Nu la infinit. Niciodata. Pentru ca la un moment dat o alta iubire isi va intinde bratele catr ea si ea isi va schimba drumul. Va iubi, va exista. Va avea o iubire din care sa se hraneasca si va avea un scop: sa hraneasca o alta iubire.

Iubire, iubire si iarasi iubire. Dar pana la urma ce este iubirea? Exista ea sau este ca fericirea un ideal imposibil de atins, de care cu cat te apropii cu atat te simti mai departe. Exista au ba? Eu zic ca exista pentru ca acest sentiment care este parca agatat cu gheare de metal de sufletul meu, care ma strag cand tu esti departe, care ma mangaie cand esti langa mine, care nu ma lasa sa dorm si sa respir fara tine, care ma face sa plang si sa fiu fericita in acelasi timp, care pur si simplu ma inalta pana la cer si apoi ma coboara pe pamant doar ca sa fiu langa tine, toate astea trebuie sa fie iubire, dragoste, dor, sau cum vrei sa ii spui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu